Razlike i prednosti perilica čaša i posuđa

Na prvi pogled, perilice čaša i perilice posuđa mogu izgledati kao jednaki uređaji. Oba uređaja čiste i peru što got je stavljeno u njih, i dok su perilice čaša dizajnirane za specifičan zadatak pranja čaša, također mogu vrlo dobro oprati i tanjure i pribor za jelo. Mnogi se stoga pitaju koje su razlike i prednosti između ove dvije vrste uređaja?

Perilice čaša u principu peru u kraćim ciklusima jer se ne trebaju baviti skorenim ili zapečenim ostatcima hrane, pa stoga mogu izvršiti više ciklusa u manjem vremenskom roku.

Perilica posuđa će stoga dulje i temeljitije prati posuđe kako bi se osiguralo da se ukloni sva tvrdokorna nečistoća. Iz tog razloga, trošit će više vode i energije, te će zahtijevati drugačiji, snažniji deterdžent od perilice čaša.

Perilice čaša su u pravilu jeftinije u nabavi kao i u održavanju, te će štititi vaše stakleno posuđe i čaše. Dok perilice posuđa moraju biti snažnije, pa stoga i koristiti više temperature za uspješno pranje, perilice čaša koriste nižu temperaturu pranja čime će biti manje šanse da se stakleno posuđe ošteti ili pukne. One također koriste i slabije deterdžente od perilica posuđa. Samim time je i radni vijek vašeg staklenog posuđa produžen.

Pranje staklenog posuđa u perilici za čaše će dati puno bolje rezultate. Iskustvo je pokazalo da pranje čaša u perilici posuđa ponekad ostavlja bijele mrlje na staklu. Te mrlje su uzrokovane korištenjem snažnijih deterdženata - nešto čime vaši gosti svakako neće biti oduševljeni! Perilica čaša neće ostavljati takve mrlje jer koristi slabiji deterdžent, pa će vaše stakleno posuđe biti kristalno čisto i sjajno.