Kako rade perilice posuđa

U svom osnovnom principu, perilica čaša ili posuđa je robot koji čisti i ispire posuđe. Ljudi moraju napuniti perilicu posuđem, deterdžentom, postaviti pravilni ciklus pranja i uključiti perilicu, a perilica zatim odrađuje cijeli niz funkcija i radnji sama. Perilica odrađuje sljedeće radnje:

  • dodaje vodu
  • zagrijava vodu na pravilnu postavljenu temperaturu
  • automatski dozira deterđent u pravom trenutku
  • šprica mlazove vode kako bi očistila posuđe
  • ocjeđuje prljavu vodu
  • prska još vode kako bi isprala posuđe
  • ocjeđuje svu preostalu vodu
  • zagrijava zrak unutar perilice kako bi osušila posuđe, ako je ta funkcija odabrana od strane korisnika.

Uz sve to, perilica sama prati svoje stanje kako bi sve proteklo pravilno. Tajmer, ili malo računalo, kontrolira dužinu svakog ciklusa, a senzori detektiraju temperaturu vode i zraka kako se perilica ne bi pregrijala i oštetila posuđe. Drugi senzori detektiraju nivo vode u perilici te aktiviraju izbacivanje vode iz unutrašnjosti kako ne bi došlo do prelijevanja. Neke perilice imaju i posebne senzore koji registriraju nivo prljavosti vode koja izlazi iz perilice, pa kada je voda dovoljno čista, perilica zna da je i posuđe pravilno očišćeno.

Unutrašnjost perilice:

­Iako su perilice dizajnirane da budu vodonepropusne, one se zapravo ne napune vodom tijekom rada. Samo mali dio na dnu bazena perilice se napuni vodom. Tamo grijači zagrijavaju vodu do željene temperature, nakon čega se tu vodu mlaznicama šprica po prljavom posuđu. To je otprilike princip sličan vrtnom crijevu. Ako prstom prekrijete dio crijeva ili ga spljoštite, voda će prskati pod većim pritiskom. Mlaznice perilice djeluju na isto principu, no uz to što daje veći pritisak, voda ovdje tjera i same ruke za pranje i ispiranje na kojima se nalaze mlaznice, da se okreću.

Kada ja pranje i ispiranje završeno, voda se ocijedi nazad u bazen, od kuda ju odvodna pumpa izbacuje u odvodnu cijev uređaja.

Zadnji ciklus je opcionalan i ovisi o modelu uređaja - ciklus sušenja. Grijači elementi na dnu uređaja zagrijavaju zrak kako bi se osušilo posuđe. Mnogi korisnici puštaju da se posuđe ocijedi i osuši na sudoperima s cjedilima ili izlaznim stolovima perilica. Takva praksa štedi energiju, a samim time i novac.